• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/Girenizkelekci
  • https://www.twitter.com/GirenizKelekci
  • https://www.instagram.com/gireniz_kelekci
  • https://www.youtube.com/@girenizkelekci
    • GİRENİZ
    • KELEKÇİ
    • ÇARŞI MEYDANI
    • PAZARYERİ
    • NAMİ CANER SAĞLIK OCAĞI
    • GÜNEY OLUKBAŞI KÖPRÜSÜ
    • KUZÖREN YOLU
    • KUZÖREN
    • ACIPAYAM KANYONU
    • OLUKBAŞI
    • BENLİK
    • ÇATAK YAYLASI

Doç. Dr. Devrim ALKAYA
devrimalkaya@hotmail.com
Deniz mi Yayla mı?
05/06/2024
Anadolu'nun derin kökleri deniz tatiline alışık mı? Yoksa biz toplumsal algı ve bir çeşit satış oyunları ile denize ve otellere yönlendiriliyor muyuz? 
 
Benden size tavsiye deniz kampı yerine bir kaç gün yayla kampı yapın. Yüksek köylerimize gidin. Yaylalar, dağlarımız  size çok iyi gelecek. Benden sadece  tavsiye, uygulaması, denemesi sizden. 
Denizli teleferik, Çameli dağ evleri, Beyağaç Haney evler adlı oteller var. Serinhisar Kefe yaylasında çadırlar otel konforunda çok uygun. Bir hafta sonu deneyin. 
 
Otel, kamping tercih etmeyenler için kendi çadırınızı alıp bir yaylada su kenarında kamp yaparak da çok iyi bir dinlenme fırsatı yakalayacağınızı söyleyeyim. 
 
Çameli rakimi 1300, Acıpayam 1000, Babadag 800, Baklan 1000, Kale 1000, Tavas 950 Serinhisar 1000 m kotlarinda zaten size doğal yayla iklimi sunuyor. Pamukkale ilcemizden 20 km yürüyünce Cankurtaran, Gözler 1000 kotuna ulaşıyorsunuz. Buldan Süleymanlı yaylası, Babadağ yaylası, Eşeler yaylası gibi yerlerimiz zaten yaylacılık geleneğini sürdürüyorlar. Yuksek ilcelerimiz ve yaylalarimizda akşamları ceketsiz oturamazsınız.  Rakımı yüksek yerlerde, saydığım ilçelerde hala battaniye ile uyunuyor. Bu serin ve güzel havayı bırakıp 50 derece sıcakta kavrulmak hangi akıl işi biraz düşünün derim. Tamam deniz şifadır ama abartıp doktorluk oluncaya kadar kavrulmaya bence pek gerek yok. 3-5 gün denize yeter. 
 
Eski Türklere bir bakın sahil ve yayla olarak yaşamları ikiye ayrılır. Bu tamamen tarımsal üretim ile ilgilidir. Sahilde ürün alınır ve hemen  direk yaylaya çıkılır. Sahilden 2 yayladan 1 ürün alınarak 3 ürün ile hayvanlar beslenir, çocuklar okutulur, yaşam sürdürülür. Sahilde Mayıs ayından sonra bir tane Adanalıyı, Fethiyeliyi, Alanyalıyı evinde göremezsiniz hepsi kurulmuş gibi yaylaya çıkar, duramaz sahilde.  İşler tersine döndü şimdi herkes bu sıcakta sahil diye delirir oldu. Bu bizim genlerimize, binlerce yıllık adetlerimize aykırı. Reklamın, algının, deniz kenarı tembelliğinin esiri olduk. Gönüllü soyuluyoruz haberiniz olsun.
 
Ben oldum olası dağları sevdim. Yaylacıyım size de tavsiye ederim. 
 
Doç.Dr. Devrim Alkaya 
İnş. Yük.Müh & Kamu Yöneticisi


68 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

AÇEDD 2024 FETHİYE YAZ EĞİTİM KAMPI - 26/08/2024
Acıpayam ve Çevresi Eğitimi Destekleme Derneğimizin 2. Yaz Eğitim kampı bu yıl Fethiye Çalış sahilinde yapıldı.
Acıpayam Alacain - 13/06/2024
Alacain (Agathe Kome) Acıpayam'ın yaklaşık 5 km kuzey-batısında yer alan Bizans dönemine ait kale duvarı kalıntıları, çoğu yarım kalmış lahit mezarlar ve birisi kilise olarak kullanılmış küçük mağaralardan oluşuyor.
EKMEĞİN KIYMETİ - 23/05/2024
Ben cocukluğumda 40-45 yıl önce düvene binebildim. Sonra düven kalmadi her yere patos geldi... Sonra patosunda devri geçti. Şimdi biçerdöver hepsini zaten hallediyor.
DENİZLİ'NİN KÜLTÜREL KODLARI - 21/05/2024
Zaman ilerliyor ve oğul sayesinde YouTube kanalım giderek zenginleşiyor. 10 yıl önceki videolarımı bile bulup indirmiş. Kanal adeta adeta bir sanal miras gibi oldu.
KÖYDEN KENTE - 17/05/2024
Yemler ithal, tohum ithal, zirai ilaçlar ithal. Kimse tohum yasasını bilmiyor veya ilgilenmiyor. Ata tohumunu, yerel tohumu, fidanı merak etmiyor.
14 MAYIS ÇİFTÇİLER GÜNÜ - 15/05/2024
Aslında günler, haftalar ile hatırlamak güzel. Toprağın, üretimin, ürünün sonrada tarlada çalışandan soframıza gelinceye kadar verilen emeğin değerini anlamak gerek.
YATAĞAN MAHALLESİ ve YATAĞAN KILICI - 11/05/2024
Fethedildiği günden itibaren Türklerin girdiği bir çok savaşa kılıç ve barut yollayan beldenin en önemli ürünü Yatağan kılıcıdır. Birçok Osmanlı Sultanı'nın kullandığı kılıç aynı zamanda Yeniçeri Ocağı'nda bulunan askerler tarafından kullanılmıştır.
Acıpayam'ın Güzellikleri - 11/05/2024
Özel olarak gitmediyseniz Antalya'ya giderken Acıpayam'dan geçmişsinizdir. Denizli' de yaşıyorsanız mutlaka Acıpayamlı bir arkadaşınız vardır. Bugün sizlere Acıpayamın pek bilinmeyen güzelliklerini yazacağım.
Acıpayam ve Acı Tütün - 15/04/2024
Acıpayam için acı tütünün başka bir hikayesi vardir. Üretenin elinde içenin ciğerinde katran karası olan tütünü ve tütüncünün çilesini anlatalım.
 Devamı

GİRENİZ FM

DENİZLİ HABERLERİ

 KELEKÇİ KOOP. SEFERLERİ
EBEDİYETTEKİLERİMİZ

SAYGI VE RAHMETLE...

 

SAAT
TAKVİM
HAVA DURUMU
SİTE HARİTASI