KELEKÇİ'NİN KURUCULARI
Kelekçinin kimler tarafından, nasıl kurulduğu hakkında kesin bilgi ve belge yoktur.
Kelekçi, şimdiki Köyderesi denilen yerde İlköğretim okulunun doğusundaki dere) kurulmuştur. Adına "KOCAKÖÝ" denilmiştir. Tarihi kesin olarak belli olmayan zamanda halkın "ölet" dediği bulaşıcı, salgın hastalık köye girmiş, insanların çoğu yaşamını yitimiştir. Bu salgında sağ kalan 14 Aile "Burası bize yaramadı" diyerek Köyderesi'ni terk etmiş ve "BÖLEMEÇ" yöresine yerleşmiştir. Şimdiki Kocatüfekler Mahallesini mezarlık yapmışlardır. "TEKELER'de (Şimdiki Bölemec) nüfusu artan halk yine tarihini blmediğimiz bir deprem yaşamış ve bir çok insan
yaşamını yitiniştir. Bu depremde sağ kalan yedi aile Kasabann şimdiki yerleşimi biçiminde dağılarak KELEKÇİ KÖYÜ'nü oluşturmuşlardır.
Bu yedi ailenin adını alan mahalleler şunlardır:
1. Kocatüfekler Mahallesi
2. Nebi Deresi Mahallesi
3. Hacı İsalar Mahallesi
4. Hacılar Mahallesi
5. Hatipler Mahallesi
6. Köseler Mahallesi
7. Hacı Osmanlar Mahallesi
Kelekçi Gireniz Vadisi merkezinde, yaylak ile kışlak arasında bir konaklama ve ticaret merkezidir. Kasabanın şimdi batısına düşen yerde tarih boyunca pazar yeri kurulmuştur. Şimdi o yere "ESKİ PAZARYERİ" denilmektedir. 1800'lü yılların ortalarında kurulan pazar, eşkiyaların ticaretle uğraşanlara rahat vermemesi yüzünden kapanmış, altmış yıl sonra Nuri Efe tarafından yeniden kurulmuştur.
Yine Kasabanın güney batısında "HANBOZUĞU" denilen yerde, yolcuların ve kervancıların konakladığı han olduğu bilinmektedir.
KELEKÇİYİ YÖNETENLER
Cumhuriyet Öncesi'nde Kelekçinin zengin ve önde gelenleri toplanır, sırayla muhtarlık yaparlardı. Öğrenebildiğimiz kadarıyla sırayla muhtarlık yapan önde gelenler şunlardır:
1. Hacı İsmail
2. Gavcar Mehmet
3. Hacı İsa
4. Koca Mehmet Oğlu
5. Hacı İsmail Şükrü
6. Hacı Mehmet
Cumhuriyet yönetimi içinde seçimle gelen, kasaba olana kadar Kelekçi'yi yöneten muhtarlarımız şunlardır:
1. Hacı Osman Salih
2. Rıza Gençoğlu
3. Arif Ünal
4. Emerçi Mehmet (Kelekçi ilkokulunu yaptırmıştır)
5. Mustafa Ünal (Hacı Camız)
6. Mustafa Acar (Kafadar)
7. Ahmet Kurt (Tahra Ahmet. Zamanında Halkevi binası yapılmıştır.)
8. Rıza Gençoğlu (Milletvekilliğine kadar yükselmiştir.)
9. Yusuf Kurt (Nuri Efe'den sonraki pazar yeri binası ve hükümet konağı bina yapısını başlatmıştır.)
10. Ömer Özkan (Baş öğretmen)
11. Hakkı Uysal. (Köy Enstitüsü mezunu Öğretmen.)
12. Abdullah Ünal. (Çarşı ve Gireniz Caddesi çeşmelerini yaptırdı.)
13. Mehmet Uysal. (Gökhoca) (Yıllarca fahri imamlık ve köy kâtipliği yapmıştır. Zamanında yeni ilkokul binası yapılmış, ortaokul açılmış, Atatürk Parkı yapılmış, Kelekçi kasaba olmuş ve Kelekçi Bucağının son muhtarıdır.) Kasaba sonra üç mahalle muhtarlığına ayrılmıştır.
BUCAK MÜDÜRLERİ
1. Ahmet Acar. (1958)
2. Mehmet Baydur. (1959)
3. Haşim Avşarer. (1960-1966)
4. Naim Şengül. (1966-1971)
BELEDİYE BAŞKANLARI
1. Ahmet Baki Kurt (1971-1980) Zamanında; Kelekçi imar planı, Belediye binası, sosyal bina, dere üstündeki binalar, su şebekeleri, elektrik şebekesi yapılmış, bir kısım motorlu taşıtlar sağlamıştır.
2. Emin Kaya (1980-1984) 12 Eylül Askeri Yönetimince atanmıştır. Zamanında yollar asfaltlanmış, imar uygulamaları başlatılmıştır.
3. Mahmut Ünal (1984-1989) Zamanında Köyiçi yolları açılmış, pazar yeri yenilenmiş, iş makinası, otobüs gibi araçlar alınmış, kasabanın ilçe olması için İçişleri Bakanlığına dilekçe verilerek gerekli işlemler başlatılmıştır.
4. Hasan Tuncel (1989-1994) Zamanında, Belediye yeni binasının kaba yapısı tamamlanmış, elektrik ve su şebekelerinin yenilenmesine başlanmıştır. İmar uygulaması sürmüştür.
5. İhsan Gençoğlu (1994-199.) Zamanında, yeni bina tamamlanarak kasabamıza tekstilin girmesi sağlanmış, elektrik ve su şebekelerinin yenilenmesi tamamlanmıştır. Yeni motorlu taşıtlar ve cenaze yıkama aracı sağlanmıştır. İmar uygulaması sürdürülmüştür. İlköğretimin ikinci binası yapılmıştır. Sular birliği kanalı kurularak kanalların ıslah çalışmalarına başlanmıştır. Merdivenli yeni itfaiye aracı alınmıştır. Acıpayam-Kelekçi-Dalaman yolu Etüt projesi 25.02.1998 tarihinde ihaleye çıkarılmıştır.
Şakir EREZ
Kaynak: Gireniz Kelekçi Kitabı-Syf. 5,6-7
GİRENİZ KELEKÇİ
HABER VE MEDYA SİTESİ TARAFINDAN DERLENMİŞTİR.